Blog | 26 januari 2016
Swiss meringue botercréme

Botercréme de luxe. Deze botercreme is heel zacht en luchtig door toevoeging van eiwit.

Je hebt nodig:

  • eiwit
  • suiker
  • boter (koud en in kleine blokjes)
  • Een pan met een andere schaal (hittebestendig) waarin je het eiwit kunt kloppen op een pan met kokend water.

Een veel gebruikte verhouding is 1:2:2
1 deel eiwit (50 gram) 2 delen suiker (100 gram) 2 delen boter (100 gram)

Als je 2 eiwitten gebruikt heb je ruim voldoende voor 12 cupcakes.

Wat ga je doen:

  • zet een pan met water op het vuur
  • weeg je eiwitten
  • voeg 2x zoveel suiker toe (dus bij 70 gram eiwit, 140 gram suiker)
  • roer door elkaar
  • zet de kom op het vuur en blijf roeren met een garde tot de suiker is gesmolten (dit kan je met je vingers voelen)
  • als de suiker is gesmolten moet je het mengsel evt overgieten in de kom van je mixer
  • Mixen tot het mengsel goed stijf is en afgekoeld (met de garde van je mixer)
  • Dan voeg je steeds een blokje boter toe (evt wissel je nu je garde voor een k-klopper)
  • blijf mixen tot je het mengsel ziet veranderen.. dan nog even doorgaan en je botercreme is klaar

Je kan nu evt. nog kleur of smaakstoffen toevoegen.

Download het recept